Julkaistu: 24.10.2020

Porilaisen Ficolo Oy:n Ulvilassa sijaitsevan datakeskuksen oma aurinkovoimala otettiin tuotantokäyttöön elokuussa. Aurinkovoimalassa on 850 aurinkopaneelia, sen piikkiteho on 255 kWp ja pinta-ala noin 2 600 neliömetriä.

– Oma aurinkovoimala on luontainen jatkumo tavoitteellemme rakentaa mahdollisimman energiatehokkaita datakeskuksia. Olemme sitoutuneet ja luvanneet asiakkaille, rahoittajille ja omistajille, että toimimme ympäristöystävällisten periaatteiden mukaisesti, kertoo Ficolon toimitusjohtaja Seppo Ihalainen.

– Ficolon kaikki datakeskukset – Ulvilan lisäksi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella – ovat toimintansa alusta asti käyttäneet ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä. Oma aurinkovoimala on uusi askeleemme uusiutuvien energiamuotojen käytössä. Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisimman ympäristöystävällisiä konesalipalveluita. Tämä on meille myös erittäin tärkeä kilpailuvaltti, niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, Ihalainen jatkaa.

Aurinkovoimala on rakennettu kalliolle, Ulvilan Harjunpään kallioluolastoon louhitun The Rock -datakeskuksen päälle. Voimalan tuottamalla energialla voidaan jäähdyttää konesalia tehokkaasti erityisesti aikoina, jolloin jäähdytykselle on keskimääräistä suurempi tarve. Uusi voimala on 20 suurimman aurinkovoimalan joukossa Suomessa. Se on vain hieman pienempi kuin Porin Puuvillan kauppakeskuksen voimala sekä Sinituotteen voimala Kokemäellä.

Sujuvaa yhteistyötä ja työntäyteisiä päiviä

Ficolon aurinkovoimala syntyi satakuntalaisin voimin. Pääurakoitsijana toimi porilainen Johtoryhmä Oy ja yhtenä merkittävänä alihankkijana Satmatic Oy.

– Ensin Ficolo pyysi meiltä tarjousta joidenkin aurinkopaneelien toimittamisesta. Aika nopeasti Ficolossa alettiin kuitenkin miettiä, että jospa he ottaisivatkin yhdeltä toimijalta kerralla koko pakettia. Siinä kohtaa me otimme yhteyttä Satmaticiin, jolta saimme hyvän tarjouksen tarvittavista laitteista. Lopulta meidän tarjouksemme voitti ja saimme hoitaaksemme täysin kokonaisvaltaisen urakan maatöistä lähtien, kertovat Johtoryhmä Oy:n perustajat ja omistajat Kimmo Peltonen ja Riku Myllykoski.

– Meille oli alusta asti tärkeää, että saamme yhteistyökumppaneiksemme paikallisia yrityksiä. Esimerkiksi Satmatic toimii lähes naapurissa, joten yhteistyö oli helppoa palaverien ja monien muiden käytännön asioiden hoitamisen kannalta.

– Yhteistyö Satmaticin ja muiden kumppanien kanssa sujui pääasiassa oikein hyvin. Toki korona aiheutti joihinkin toimitusaikatauluihin hieman viivästyksiä, mutta aikataulussa pysyttiin ja urakka saatiin määräaikaan mennessä valmiiksi. Viimeiset viikot olivat aika työntäyteiset, Johtoryhmän Peltonen ja Myllykoski sanovat.

Poikkeuksellinen maa-asennuversio

Johtoryhmä Oy:n omistajakaksikko kertoo, että aurinkovoimalan rakentaminen oli pienehkölle yritykselle melkoisen iso ja haastava urakka.

– Kun aurinkopaneeleita asennettiin yli 800 ja ihan umpimetsään alettiin rakentaa, niin riittihän siinä työmaata. Ensin tehtiin runsaasti maatöitä tilaa raivatessa. Suurin osa isoista aurinkosähköjärjestelmistä tehdään yleensä liiketilojen katoille. Tällaisena maa-asennusversiona tämä oli poikkeuksellisen mittava. Muutenkin kohde oli erityinen varavoimakoneineen ja konesaliympäristöineen.

– Meidän työtämme toki helpotti se, että olemme tehneet paljon konesalitöitä, joten tiedämme, miten niissä pitää työskennellä. Alihankkijoita haluamme kovasti kiittää, tuttujen kumppanien kanssa työt sujuivat, Riku Myllykoski ja Kimmo Peltonen kiittelevät.

Muuntaja muuntamon sisälle

Satmaticin puolelta haastavaan urakkaan osallistuivat muun muassa muuntamoliiketoiminnan myyntipäällikkö Kari Aarniomäki ja aurinkoenergiaratkaisujen myyntipäällikkö Teemu Ruotsalainen.

– Johtoryhmä Oy lähestyi meitä joskus vuosi sitten ja tiedusteli muuntamon toimittamista. Harjunpään luolaston päällä oli ennestään taivasalla sijainnut muuntaja. Me toimitimme heille betonimuuntamon, jonka sisälle olemassa oleva muuntaja sijoitettiin. Samalla urakoitsija asensi muuntamon sisälle kymmenen toimittamaamme aurinkoenergiainvertteriä, Kari Aarniomäki kertoo.

– Olemme aiemminkin tehneet samantapaisia ratkaisuja vähän pienemmässä mittakaavassa, eli asentaneet invertterit sisätiloihin, jotta kaikki on näin hyvässä suojassa ja turvassa. Tämä oli hyvin mielenkiintoinen työmaa ennen kaikkea sen vuoksi, että koko työ tehtiin maa-asennuksena, kun yleensä näitä asennetaan katoille. Lisäksi työ toteutettiin uudella kustannustehokkaalla telinerakenteella. Tässä projektissa meidän roolimme oli toimia lähinnä laite- ja järjestelmätoimittajana, Ruotsalainen ja Aarniomäki täsmentävät.

– Koko urakka sujui meidänkin näkökulmastamme oikein hyvin. Edes korona ei kovin paljon hidastanut ja hankaloittanut. Siellä se voimala nyt käy ja kukkuu – ja tukee konesalin jäähdyttämistä energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti, Aarniomäki toteaa.

Rohkeasti investoimaan!

Annettakoon vielä viimeinen puheenvuoro loppuasiakkaalle:

– Me olemme kansainvälinen yritys ja pyrimme löytämään globaalisti parhaat tuotteet ja ratkaisut. Mutta aina kun on mahdollista hyödyntää paikallisia tekijöitä, niin teemme sen mielellämme. Onneksi Porin seudulta löytyy hyvää asiantuntemusta ja joustavuutta. Johtoryhmä Oy on urakan päätoteuttajana myös Vantaan konesalissamme, eli olemme vieneet satakuntalaista osaamista myös muihin kohteisiimme. Ja hienoa, että Johtoryhmä löysi hyvän yhteistyön Satmaticin kanssa.

– Toivon, että Satakunnasta löytyy paljon yrityksiä, jotka lähtevät rohkeasti investoimaan ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Aurinkovoimatekniikka on kehittynyt viime aikoina vauhdilla, ja takaisinmaksuajat pienenevät. Nämä ovat sekä taloudellisesti järkeviä investointeja että merkittäviä ympäristötekoja, korostaa Ficolon toimitusjohtaja Seppo Ihalainen.

www.ficolo.com
www.johtoryhma.fi

Lisätietoja:
Muuntamoliiketoiminnan johtaja
Kari Aarniomäki
044 5379 881
kari.aarniomaki(at)harjuelekter.com

Aurinkoenergiaratkaisujen myyntipäällikkö
Teemu Ruotsalainen
044 5483 946
teemu.ruotsalainen(at)harjuelekter.com