Yhä parempia tuloksia

Julkaistu: 06.04.2021

– Tämä on jatkuvaa tuotekehitystä. Uskallamme molemmin puolin ennakkoluulottomasti kokeilla erilaisia ratkaisuja. Eteen tulee aina uusia haasteita, jotka yhdessä ratkomme. Kuuntelemme toisiamme ja ennen kaikkea yhteisten asiakkaidemme tarpeita, sanoo IGL-Technologies Oy:n toimitusjohtaja Alexander Ivaine.

Alexander Ivainen kuvailema jatkuva tuotekehitys ja haasteiden yhdessä ratkaiseminen liittyvät IGL:n ja Harju Elekterin yli kymmenen vuoden erittäin läheiseen yhteistyöhön sähköajoneuvojen latausratkaisuissa.

– IGL on ollut jo pitkään meidän tärkein kumppanimme latausbisneksessä. Kun Satmatic, nyttemmin Harju Elekter Oy, aloitti sähköajoneuvojen latausliiketoiminnan vuonna 2010, IGL tuli mukaan heti alkuhetkillä. Yhdessä olemme toimintaa kehittäneet ja kehittyneet, kertoo Harju Elekter Oy:n lataustuotteiden myynnistä vastaava myyntipäällikkö Anu Rantala.

– Työnjakomme on hyvin selkeä ja yksinkertainen. Me vastaamme raudasta ja IGL softasta. Eli me suunnittelemme ja valmistamme latauslaitteet, IGL tekee niihin älykkään käyttöliittymän, Anu Rantala sanoo.

– Harju Elekterillä on laiteymmärrys, meillä taas käyttäjäpuolen ymmärrys. Tiedämme mitä käyttäjät tarvitsevat sekä millainen laitteen ja sen hintatason pitäisi olla. Vastuut ovat selvät: Harju Elekter valmistaa sellaisia laitteita, jotka kommunikoivat sujuvasti meidän tekemämme softan kanssa, Alexander Ivaine täydentää.

Luja usko alusta asti

Yhteistyö vaati varsinkin alkuvuosina lujaa uskoa valoisaan tulevaisuuteen. Runsaat kymmenen vuotta sitten sähköautojen määrä ja latauslaitteiden tarve oli erittäin vaatimaton. Kummassakin yrityksessä kuitenkin luotettiin alusta lähtien siihen, että ahkera työ ja tuotekehitys ennen pitkää palkitaan.

– Olihan tämä liiketoiminta ensimmäisinä vuosina todella pientä. Yhdessä IGL:n kanssa olemme siinä kasvaneet ja kehittyneet. Nyt latauspuoli jo merkittävää liiketoimintaa: viime vuosina latauslaitteiden ja niihin liittyvän liikevaihdon määrä on tuplaantunut joka vuosi. Viime vuonna toimme yhdessä markkinoille yli 3 000 sähköajoneuvojen latauslaitetta, Anu Rantala kertoo.

IGL:n Alexander Ivaine kiittelee Harju Elekterin pitkäjänteisyyttä.

– On ollut hienoa, että olemme saaneet rauhassa ideoida, testailla ja pilotoida. Vaikka latauslaitteisiin liittyvä liiketoiminta oli takavuosina silloisen Satmaticin muuhun toimintaan nähden todella pientä, he uskalsivat ja malttoivat lähteä rauhassa ja pitkäjänteisesti kokeilemaan monenlaisia ratkaisuja. He eivät takertuneet tiettyyn juuri sillä hetkellä toimivaan ratkaisuun, vaan halusivat jatkuvasti kehittää ja kehittyä kanssamme, Ivaine kiittelee.

– Meidän järjestelmässämme on nyt ympäri Suomen yli 20 000 latauslaitetta, joista noin 90 prosenttia on Satmaticin / Harju Elekterin valmistamia.

Tavoitteena huomattava kasvu

Sekä Alexander Ivaine että Anu Rantala ovat vakuuttuneita, että kumppanuus tuottaa tulevaisuudessakin hyviä tuloksia.

– Kyllä tällä rintamalla töitä riittää hyvin seuraavaksikin kymmeneksi vuodeksi. Uskomme vähintään tuplaantumistahdin jatkuvan. Koko ajan syntyy myös uusia ideoita, Ivaine sanoo.

– Tavoitteena on latauslaitteiden määrän huomattava kasvu. Tähän mennessä laitteita on toimitettu eniten kasvukeskittymiin; kärjessä on luonnollisesti pääkaupunkiseutu ja koko Uusimaa. Hyvin tärkeitä markkinoita ovat myös muun muassa Tampereen, Turun, Oulun ja Kuopion seudut. Ja kyllä Satakunnassakin on nähty jo merkittävää kasvua. Parhaillaan käynnistelemme myös vientiä konserniyhtiöidemme kautta. Joitakin toimituksia ulkomaille on jo tehty, ja tänä vuonna odotamme vienninkin vauhdittuvan, Anu Rantala kertoo.

Monipuolista ja läheistä kumppanuutta

– Yhteistyömme IGL:n kanssa on hyvin monimuotoista. Vaikka olemme kaksi täysin eri yritystä, olemme alusta asti tehneet tuotekehitystä todella läheisesti. Latausinfra muuttuu koko ajan, eikä kukaan voi tietää tulevista standardeista. Niinpä meidän tehtävämme on valmistaa sellaisia laitteita, että IGL pystyy aina joustavasti päivittämään niiden softaa, jotta kykenemme yhdessä vastaamaan asiakkaiden tuleviinkin tarpeisiin.

– Me molemmat olemme näillä markkinoilla jo pitkän linjan osaajia. Ensimmäiset latauslaitteet tulivat Suomeen syksyllä 2009, ja me olemme IGL:n kanssa olleet mukana vuodesta 2010. Kummassakin yrityksessä on yhä samoja avainhenkilöitä kuin runsaat kymmenen vuotta sitten. Tunnemme toistemme vahvuudet – ja mikä ettei heikkoudetkin – jo melkoisen hyvin, Anu Rantala kertoo.

Digitaalisen muutoksen toteuttaja

Loppuun vielä muutamat sanat vuonna 2009 perustetusta tamperelaisesta IGL-Technologies Oy:stä.

IGL-Technologies on erikoistunut digitaalisen muutoksen toteuttamiseen. Yrityksen palveluiden avulla voi muun muassa varata pysäköintipaikan, maksaa kadunvarsipysäköinnin ja ohjata lataustolppaa. Lisäksi yritys on erikoistunut ohjelmistosuunnitteluun. Sen erikoisalaa ovat etäohjattavat laitteet, joita se tekee kuluttajille ja teollisuudelle.

– Me tarjoamme kokonaisvaltaiset ratkaisut pysäköinnin pyörittämiseen ja hallintaan. Sähköautojen lataaminen on yhä olennaisempi osa siinä kokonaisuudessa. Jo yli 60 prosenttia liikevaihdostamme tulee Harju Elekterin valmistamien latauslaitteiden kautta. Eli siinäkin mielessä on kysymys hyvin merkittävästä kumppanuudesta, sanoo IGL-Technologies Oy:n toimitusjohtaja Alexander Ivaine.

IGL-Technologies Oy:n toimitusjohtaja Alexander Ivaine ja Harju Elekterin latausliiketoiminnasta vastaava myyntipäällikkö Anu Rantala

www.igl.fi  

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö
Anu Rantala
040 736 7979
anu.rantala(at)harjuelekter.com