Julkaistu: 22.10.2020

Kerroimme Satsissa viime vuonna pariinkin otteeseen, millaisia ura- ja opintopolkuja Satmatic Academy tarjoaa. Mats Wikströmin polusta voit lukea tästä  (Satmatic Academy Mats Wikström), ja Niko Rostedtin tarinan täältä (Satmatic Academy Niko Rostedt). Tällä kertaa jutun päähenkilö on Mikael Mäkelä.

Mutta ennen Mikaelin tarinaa kerrataan, että mikä ihmeen Satmatic Academy.

– Tiivistetysti kysymys on siitä, että me teemme useiden oppilaitosten kanssa läheistä yhteistyötä. Mahdollistamme alan opiskelijoille systemaattisen urapolun ja saamme itse tänne hyvää porukkaa töihin, tiivistää Satmaticin tuotantojohtaja Jonne Järvensivu.

– Olemme jo vuosikausia palkanneet kesätyöntekijöitä pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Palkkaamme tuotantoon kavereita, joista osasta tulee ajan mittaan toimihenkilöitä, suunnittelijoita, projektipäälliköitä ja niin edelleen. He saavat ensin ”hallissa” hyvän pohjakoulutuksen opiskeluidensa ohessa. Opintojensa loppupuolella he voivat tehdä päättötyönsä meille ja jatkaa siitä koulutustaan vastaaviin töihin, Järvensivu täsmentää.

Putken päässä osaava insinööri

Satmatic tekee erittäin tiivistä yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Jo pitkään yhteistyötä on tehty myös ammattikoulujen ja muun muassa Porin yliopistokeskuksen kanssa. Satmaticilla on vuosittain myös kansainvälisiä harjoittelijoita.

– Me mahdollistamme oppimisen ja valmistautumisen tulevaan työuraan. Kun kaveri tulee koulunpenkiltä meille akatemiaan mukaan, niin putken päässä häämöttää esimeriksi osaava ja oppinut insinööri, jolla on hyvä työkokemus ja joka tuntee talon ja järjestelmät. Eli kun hän valmistuu koulusta, se käytännön työn oppiminen ei suinkaan lähde vasta siitä käyntiin, vaan hän on jo hyvinkin valmis meille töihin, Järvensivu selvittää.

– Koulu antaa vain perusteet työmaailmaan. Tällä systeemillä pystymme luomaan oppimisympäristön, jonka kautta saamme oikeasti juuri meille soveltuvia ja osaavia tekijöitä.

– Olemme rekrytoineet tätä kautta paljon niin asentajia kuin toimihenkilöitä. Kun olemme voineet useamman kesän tai työharjoittelujakson ajan tutustua kaveriin, uskallamme huomattavasti helpommin ja turvallisin mielin palkata hänet vakitöihin. Esimerkiksi suunnittelijan palkkaaminen on iso investointi kaikkine lisensseineen, astetta järeämpine tietokoneineen ja alkukoulutuksineen, Jonne Järvensivu sanoo.

Hyvä porukka on parasta  

Mikael Mäkelälle Satmatic alkaa olla jo varsin tuttu yritys.

– Nyt olen ollut työskennellyt Satmaticilla yhtäjaksoisesti reilun kaksi vuotta. Aiemmin olin täällä kolmen kuukauden pätkän. Näiden jaksojen välissä kävin armeijan. Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin. Työyhteisö on tosi hyvä, tykkään tällaisesta porukkahengestä, 22-vuotias Mikael kiittelee.

Kun Mikael Mäkelälle esittää kysymyksen ”Mikä on ollut parasta työssäsi?”, hän palaa uudelleen hyvän porukan merkitykseen.

– Kyllä tämä työyhteisö on parasta ja mielekkäintä. Ja totta kai monipuoliset työt, joissa oppii parhaiten. Olen saanut tehdä töitä laidasta laitaan: näitä sähkökeskuksia isoista projekteista ihan peruspieneen koteloon, mitä tehdään sopimusvalmistuksella – ja kaikkea siltä väliltä.

Haastatteluhetkellä Mikael oli lopettelemassa runsaan kahden vuoden yhtäjaksoista Satmatic-putkeaan ja aloittelemassa insinööriopinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Sähkö- tai automaatioinsinööriksi on tarkoitus valmistua. Ja siinä ohessa työskennellä tutussa paikassa.

Tavoitteena mielekkäät ja monipuoliset työt

– Jatko Satmaticilla kiinnostaa kovasti, niin opiskeluiden rinnalla kuin niiden jälkeen. Ennen kaikkea suunnittelupuoli ja käyttöönottotestaukset kiinnostavat.

– Kunhan opiskelut pääsevät kunnolla vauhtiin, niin sitten sen näkee, millaiset työt ennen kaikkea houkuttelevat. Tällä hetkellä tuntuu, että eniten kiinnostavat suunnittelu yleisesti ja piirikaaviopuoli erityisesti, softapuoli ei välttämättä niin paljon. Mutta tämä kaikki selkiytyy vasta, kun pääsee käytännössä tekemään erilaisia töitä.

– Pitemmällä tähtäimellä tavoitteenani on vakituinen työsuhde sekä mielekkäät, koulutusta vastaavat ja mahdollisimman monipuolisia haasteita tarjoavat työtehtävät, Mikael sanoo.

Mikael Mäkelä

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja
Jonne Järvensivu
040 7218 824
jonne.jarvensivu(at)harjuelekter.com