Julkaistu: 03.05.2020

Satmatic tukee ruoka-avun jakajia

Ruoka-avun tarve on kasvanut huomattavasti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Samaan aikaan ruoka-aputoimijoiden yhteistyö on tehostunut.

Satmatic haluaa tukea arvokasta työtä tekeviä toimijoita ja on tehnyt rahalahjoituksen Satakunnan yhteisökeskukselle. Sen kautta apu ohjautuu monien eri tahojen yhteiseen ruoka-aputoimintaan. Olemme lahjoittaneet myös kasvosuojia, jotta ruoka-avun jakajat voivat tehdä työtään turvallisesti.

– Tänä keväänä lukuisat satakuntalaiset toimijat ovat hienosti kehittäneet ruoka-avun yhteistyötä. Tavoitteenamme on turvata ruoka-avun järjestäminen näissä poikkeusoloissa ja mahdollistaa sen jakaminen myös maantieteellisesti tasapuolisesti, kertoo hankevastaava Päivi Erkko Satakunnan yhteisökeskuksesta.

Päivi Erkon mukaan ruoka-avun asiakasmäärät ovat paikoin jopa tuplaantuneet. Ruokajakoja on pyritty hajauttamaan eri alueille järjestämällä esimerkiksi pop up -leipäjakoja ja pienempiä ruokakassijakoja. Hävikkiruokakasseja jakavien toimijoiden jakopäivinä asiakasmäärät ovat Porissa 300 - 400 henkilöä / jakokerta.

– Ruoka-apu on tarkoitettu jokaiselle, jolla ei taloudellisen tilanteensa vuoksi ole mahdollisuutta hankkia itselleen riittävästi ruokatarvikkeita kaupasta ostamalla. Ruoka-avun hakemista ei missään nimessä pidä hävetä. Apua kannattaa rohkeasti hakea, jos kokee sitä tarvitsevansa, Päivi Erkko korostaa.

Yhteinen keittiö auttaa ja koordinoi

Päivi Erkko vetää Satakunnan yhteisökeskuksen Yhteinen keittiö -hanketta, joka kehittää verkoston toimintaa yhdessä muiden toimijoiden kanssa sekä toteuttaa Yhteisötalo Otavan Yhteinen keittiö -toimintaa.

– Yhteinen keittiö -verkostossa on mukana järjestöjen, seurakuntien ja Porin kaupungin toimijoita, jotka järjestävät kaikille avointa yhteisöllistä ruuanlaittoa ja ruokailuja. Normaalioloissa Yhteisen keittiön toimintaa Yhteisötalo Otavassa ovat yhteinen jääkaappi, kaikille avoin toiminta arkisin sekä ruuanlaittoon keskittyvä ryhmätoiminta eri-ikäisille.

– Koronavirustilanteen alettua yhteisölliset ruuanlaitot ja ruokailut jouduttiin toistaiseksi lopettamaan. Tarve ruoka-avulle ja yhteisöllisyydelle on kuitenkin vain kasvanut, joten siksi olemme kehittäneet vauhdilla uusia toimintatapoja. Ruoka-aputoimijoiden yhteistyön tavoitteena on toiminnan kehittäminen, avun tarvitsijoiden entistä parempi tavoittaminen ja kohtaaminen sekä hävikkiruuan tehokas hyödyntäminen, Päivi Erkko kertoo.


Järjestöjen ja seurakuntien tarjoamasta ruoka-avusta kriisitilanteessa saa lisätietoa myös täältä: www.yhteisokeskus.fi/koronaapuruoka

Päivi Erkko on työskentelee Yhteinen keittiö-hankkeen vetäjänä Satakunnassa