Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka kävi tutustumassa Satmaticin toimintaan

Julkaistu: 23.10.2020

Ulvilan uudehko kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka vieraili syyskuun alkupuolella tutustumassa Satmaticin toimintaan. Tämän jutun pääosassa ei kuitenkaan ole Satmatic vaan Ulvilan vahva ja monipuolinen automaatioalan osaaminen.

Automaatio ja Ulvila ovat tätä nykyä lähes erottamaton parivaljakko, siitä kertoo myös kaupungin slogan ”Meidän Ulvila – automaattisesti paras”. Ulvilan kaupunkistrategian mukaan kaupungin elinkeinopoliittinen kärki on automaatio, ja kaupungin tulevaisuuskuvassa 2030 Ulvila on Suomen automaatiopääkaupunki.

Ote Ulvilan elinkeinopoliittisesta ohjelmasta: ”Tämän päivän Ulvila tunnetaan automaatioteollisuuden selkeänä osaamiskeskittymänä. Ulvilassa toimii useita kansainvälisiä teollisuusautomaatiota ja logistisia järjestelmiä valmistavia yrityksiä. Niiden merkitys niin työllistäjänä kuin yhteistyökumppanina on merkittävää paitsi Ulvilalle myös koko maakunnalle. Ulvilalaisen automaatio-osaamisen tuotteita viedään ja käytetään laajalti ympäri maailmaa – lähes kaikkialla maailmassa.”

Merkittävä ala koko maakunnassa

– Ulvilassa on Satmaticin rinnalla paljon automaatioalan yrityksiä ja osaamista. Samalla automaatioala on yksi koko Satakunnan merkittävimmistä kasvualoista. Ulvilan kaupunki haluaa olla vahvasti tukemassa alan kasvua ja kehitystä, kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka sanoo.

Entä mitä tuo vuoden 2030 tulevaisuuskuva käytännössä tarkoittaa ja millaisia toimia se vaatii toteutuakseen?

– Ulvilan kaupunki on mukana merkittävänä toimijana elinkeinoyhtiö Prizztechin hankkeissa, joilla pyritään tukemaan nykyisten yritysten kasvua sekä uusien yritysten syntymistä ja sijoittumista Ulvilaan ja toki muuallekin Satakuntaan.

– Kaupunki on juuri päivittämässä elinkeino-ohjelmaansa. Automaatio tulee edelleen olemaan kärkiteemana. Mietimme parhaillaan, miten kaupunki voi omassa toiminnassaan ja esimerkiksi koulutuksen saralla osaltaan toteuttaa automaatioteemaa; eli kuinka automaatio voitaisiin tuoda osaksi jo ihan peruskouluopetusta. Laadimme ohjelmaa yhdessä Ulvilan Yrittäjien ja Prizztechin kanssa.

Sujuvaa yhteistyötä ja vuoropuhelua

Yhteistyö paikallisten yrittäjien ja yritysten kanssa on luonnollisesti avainasemassa automaatioalan kehittämisessä. Kaupunginjohtaja kehuu yhteistyön sujuvuutta.

– Yhteistyö yritysten, yrittäjien ja Ulvilan Yrittäjät -yhdistyksen kanssa on sujunut erittäin hyvin. Meillä on aktiivinen – ja palkittukin – yrittäjäyhdistys, jonka kanssa teemme paljon yhteistyötä. Pyrimme kuuntelemaan yrittäjiä ja yrityksiä sekä keskustelemaan heidän kanssaan aktiivisesti.

– Uutena kaupunginjohtajana olen yrittänyt mahdollisimman paljon kiertää ulvilalaisia yrityksiä. Olen päässyt keskustelemaan yhteistyöstä sekä saanut kuulla heidän kehittämistoiveistaan ja -tarpeistaan. Ja tietenkin saanut tutustua hyvin monenlaisten ja eri aloilla toimivien yritysten liiketoimintaan ihan käytännön tasolla. Tämä on olennaisen tärkeää, jotta osaan toimia esimerkiksi juuri automaatioalan puolestapuhujana erilaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa, joissa Ulvilan ja automaatioalan kasvua ja kehitystä yritetään ajaa.

Myös ulvilalaisten automaatioalan yritysten keskinäisestä yhteistyöstä kaupunginjohtajalla on myönteisiä kokemuksia.

– Esimerkiksi vientiin tähtäävissä jutuissa yhteistyö on aivan välttämätöntä. Ulvilaan ja lähiseudulle ovat rakentuneet toimivat verkostot, joissa jotkut yritykset käyttävät alihankkijoita ja toiset toimivat itse alihankkijoina – ja välillä toisin päin. Ja kun täällä on paljon automaatioalan työtä ja osaajien tarvetta, niin kyllähän se koko ajan tukee sitä, että alan osaajia ohjautuu näihin maisemiin.

– Yhteistyö lähiseudun yritysten kanssa on aina helpompaa ja sujuvampaa. Automaatioverkoston yhteistyöllä ja kehittymisellä on positiivinen vaikutus myös muiden toimialojen yritysten menestymiseen, Löfbacka korostaa.

”Yllättävän vireä meininki”

Haastatteluhetkellä Mikko Löfbacka on työskennellyt hieman vajaat yhdeksän kuukautta Ulvilan kaupunginjohtajana. Kokemusten ja tuntemusten välitilinpäätös on selvästi plussalla.

– Olen positiivisen yllättynyt siitä, kuinka vireä meininki täällä on myös elinkeinopuolella. Ulvila on Satakunnan mittapuulla myös yritysten näkökulmasta kiinnostava sijoittautumispaikka, yhteydenottoja on tullut mukavasti.

– Todella tärkeää on myös koko ajan pitää mielessä se, ettemme pelkästään houkuttele tänne uusia yrityksiä. Meidän on tehtävä kaikkemme luodaksemme sellaiset olosuhteet nykyisille yrityksille, että ne pystyvät toimimaan, kasvamaan ja kehittymään, ja että ne myös haluavat pysyä täällä. Vetovoiman lisäksi on oltava myös pitovoimaa.

Satakunnan yritysystävällisin myös vuonna 2030

Entä millainen kaupunki Ulvila on kaupunginjohtajan visioissa vuonna 2030 – sen lisäksi, että se on Suomen automaatiopääkaupunki?

– Ulvila on tuolloin edelleen Satakunnan yrittäjä- ja yritysystävällisin kunta. Työpaikkaomavaraisuus on kasvanut. Asumisen näkökulmasta Ulvila koetaan hyvänä ja luonnonläheisenä puistokaupunkina, kaupunginjohtaja kiikaroi.  

Loppuun parit sanat Satmaticista. Yritys oli totta kai kaupunginjohtajalle tuttu jo ennestään, mutta vielä tutummaksi se kävi syyskuisella vierailulla.

– Toki tiesin, että Satmaticissa on paljon automaatioalan osaamista. Vierailu syvensi minulle hyvin sitä, mitä kaikkea automaatio voi ihan käytännössä tarkoittaa juuri Satmaticin tekemissä ratkaisuissa. Onhan Satmatic yksi Ulvilan isoista alan yrityksistä ja hyvin merkittävä osa Ulvilan jatkuvasti kasvavaa ja kehittyvää automaatioteollisuuden osaamiskeskittymää, Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka toteaa lopuksi.

Kuvassa Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka (oik.), Satmaticin talousjohtaja Anne Penttilä ja tuotantojohtaja Jonne Järvensivu